Næslandet.dk

Herluf Bøgh

 

Herluf Bøgh er en ældgammel træmand, der varetager pasningen af Bøghs Planteskole - et enormt område ganske nær Næslandets kongeby, Lundene.

Stedet er omkranset af en høj mur, og kun én indgang, som er markeret ved en finurligt svungen smedejernslåge, fører indenfor.

Planteskolen er et helle for Radixfolkets magi og er således det eneste sted i Næslandet, hvor Radixfolket ikke kan trænge ind, for det er placeret omkring grostedet for Lysets Eg.

Herluf har levet på planteskolen i århundreder, som efterkommer af de første og eneste træmænd i landet. Her plejer og bevogter han det utal af planter, der stadig rummer resterne af den mørke magi, som Radixfolket i sin tid anvendte, da de ødelagde Lysets Eg.

Derfor er mange af planterne spærret inde i aflåste, magiske drivhuse.

Under den Første Store Krig mellem Lysfolk og Radixfolk brændte Lysets Eg ned til grunden og efterlod en enorm nøgen slette, hvor intet siden kunne gro.

Planteskolens frodige bede er således kun en lille frugtbar udposning indenfor de høje mure.

Midt på den døde slette er der rejst et tårn til minde over de mange Lysfolk, der døde under denne krig.

Tårnet er opført i rød flint, og sagnet fortæller, at den røde farve stammer fra det blod Lysfolkets forfædre udgød under krigen.

Tårnet har intet tag og ingen vinduer, men åbner sig som et rør mod himlen.

Indenfor er væggene udsmykket med relieffer, der afbilder forfædrenes kamp mod Radixfolket, og over det sted, taget skulle have været, svæver en klokke frit i luften.

Denne klokke har aldrig kimet, men det siges, at den kimer den dag, regnskabet mellem Radixfolket og Lysfolket er gjort op.

I udkanten af skoven, der omgiver selve planteskolen, ligger Prip Molsingius' papirmølle. Han er - sammen med en lille flok medhjælpere - de eneste, der holder Herluf med selskab inde på planteskolen.